Trimmen

Enkele basistips:

  • Houd ogen en oren schoon. Dat voorkomt infecties.
    Gebruik geen wattenstokje bij het schoonmaken van de oren. Dat duwt oorsmeer verder in het oor. Pak liever een tissue of haal een speciale cleaner bij de dierenarts.

  • Gebruik geen gewone schaar voor het knippen van de nagels, maar een speciale nagelkniptang. Met Cockers met een lichte vacht is het makkelijk om het gevoelige leven in de nagels te zien. Ze hebben immers dan lichte nagels. Met donkere Cockers kan je dat niet zien. Vraag dan aan een deskundige tot waar je kan knippen. Ook als je het zelf niet aandurft kun je het beter door de dierenarts of trimster laten doen.

  • Houd de hond mooi door hem dagelijks te borstelen en hem bij te laten werken door een hondentrimmer.

  • Zorg ervoor dat alvorens men met het trimmen begint dat de hond geheel klitvrij is.

De vacht van de Engelse Cocker Spaniels moet men regelmatig onderhouden. Men zal de hond dan ook zeker drie maal in de week goed moeten doorkammen en borstelen.

Het trimmen van de Engelse Cocker Spaniel. 

Men begint met de vacht goed door te doorkammen. Hierbij gebruikt men een grove kam voor de bevedering aan oren, voorbenen, borst, buik, achterbenen en de broek. Gebruik hierna een fijnere kam, zodat men het dode haar verwijderd. Kammen en borstelen moet men altijd met de inplant van het haar meedoen.

Klitten komen vaak voor achter de oren, in de oksels en in de liezen. Probeer ze met de hand of met de grove kam te ontwarren. Als dit niet lukt kan men met een scherpe schaar in de klit knippen en ze daarna proberen te ontwarren. Als ze te groot zijn moet men ze met een scherpe schaar voorzichtig wegknippen.

Zorg ervoor dat alvorens men met het trimmen begint dat de hond geheel klitvrij is.

Voor u begint je hond te trimmen is al zeker de vacht goed geborsteld.

De lange haren op de schedel worden met duim en wijsvinger weggeplukt. Pluk altijd in de richting waarin het haar groeit. Ook de lange haren boven de oren, dus bij de ooraanzet, worden weggeplukt. Het plukken gebeurt altijd met de inplant van het haar mee. Eventueel kunt u de rubber tel dopjes gebruiken. Door dit geregeld te doen blijft de hond zijn mooie hoofd behouden.
Nooit een schaar gebruiken; het haar wat aangroeit is vaak dikker en moeilijker te plukken. 
Rondom de gehoor ingang mogen geen lange haren zijn. Deze knipt u met de efileerschaar  of een gewone scherpe schaar gelijkmatig weg. Hierdoor voorkomt u het broeien in het oor waardoor oorontsteking kan ontstaan en kunt u het oor ook beter schoonmaken als het vuil is.
De lange haren van de keel tot het borstbeen moet men met de efileerschaar gelijkmatig wegknippen. Zet de schaar van onder na boven. Zo kan men de schaar inzet minden zien. Aan de borstharen moet u niet knippen. Alleen als ze erg lang zijn kan men ze wat bijpunten.
De nek en ook de ribben- en schouderpartij flink borstelen. Als de vacht erg dicht of wollig is kan men met een niet te grove kam de vacht doorkammen om zo het teveel aan dood en wollig haar te verwijderen. Houdt hierbij de duim tegen de kam.
De haren op de ribben, die wel eens breeduit staan, moeten verwijderd worden. Als men van boven af op de hond kijkt mogen er geen haren meer opzij steken.
Links: fout.
Rechts: goed.

De buikharen mag men nooit wegknippen, hooguit wat bijpunten als ze erg lang of vlassig worden. 

De dijen met borstel, kam en door te plukken zo glad mogelijk maken. Het haar aan de binnenzijde van de achterbenen iets langer laten worden dan het kniegewricht.

De pluim aan de staart moet weggeknipt worden. Aan de onderkant van de staart het haar kort efileren.

 

De onderkant van het achterbeen heet de hak. Het teveel aan haren aan binnen- en buitenkant van de hakken zoveel mogelijk wegplukken en met de efileerschaar bijwerken. Aan de achterkant de haren uitdunnen en maar niet te kort afknippen. De broek en het lange haar tussen de achterpoten goed uitkammen. Als de broek te lang is kunt u deze wat bijknippen. Niet hoger wegknippen dan de hak.

De haren van de dijen moeten mooi overgaan in de broek.
Als uw Cocker rondom zijn anus erg behaard is, dan efileert u ook deze haren voorzichtig weg.

Handige tip om de broek mooi te krijgen. Til de boot op en buig hem iets naar de buitenkant. Knip vanaf de hak een beetje schuin naar boven toe.


De lange haren aan de voorkant van de voorpoten moet men glad plukken. De haren die aan de zijkant van de voorbenen uitsteken plukt u weg. 
De uitstekende haren om de voetjes wegknippen en sokken bijwerken met de efileer-schaar zodat het een mooi gesloten geheel wordt.
De haren aan de achterkant van de voorpoten, de bevedering, moet men nooit knippen maar alleen wat bijpunten als ze erg lang en vlassig wordt. Zorg er wel voor dat de bevedering niet op de grond komt. Dit kan men voorkomen door de bevedering naar beneden te kammen; wat nu voorbij het voetje steekt knipt u weg.
De haren onder de voetjes met de voetzooltjes gelijk knippen. Beslist niet het haar tussen de zooltjes wegknippen.
Als de nagels te lang zijn moet u ze knippen. Niet in het "leven" knippen; dit is de ader die door de nagel loopt. Voor het knippen van nagels zijn speciale scharen te koop. Niet zo maar gaan knippen. Laat het anders door de dierenarts of de trimsalon doen.


Zo hoort een perfect getrimde Cocker eruit te zien!

  

Het laatst bijgewerkt op 05-12-14.